Topsuz Hareketlenme Antrenmanları

Topsuz Hareketlenme Antrenmanları fm Football Manager Mevcut takımınızın bütçesi, oyuncuları ne olursa olsun taktiğinizi kafanızda oluşturun ya da bir kağıda yazın. Football Manager oyunları 2016 ve sonrasında artık aklınızdaki tüm taktiksel varyasyonlara cevap veriyor.
Bu hatırlatmayı yaptıktan sonra bu taktikleri takımınızın ne kadar iyi uygulayacağı, oyuncularınıza kazandırdığınız alışkanlıkların büyük etkisi olacaktır. Doğru tercih antrenmanları, vasat olan bir oyuncunun kendisini aşmasını, çok yüksek ortalama puan değerleri ile oynaması ve bonservis değer artışı ile takıma harika etkileri olur. Oyuncu tercihleri, taktiksel plan stratejiniz ve oyuncu rolleri ile yakından alakalıdır.

Uygun Olduğunda Hücüma Çıkar (Gets Forward Whenever possible)

Hücum görevli bekler için olmazsa olmaz özelliktir. Defansif roller için ideal değildir. Hücum hattında çoğalmanızı ve gerekli genişliği bulmanızı sağlar. Rakip kilidini çözmede çok etkili olacaktır. Asıl kullanım yeri bekler olmakla beraber hücum rollü orta saha oyuncuları için de kullanılabilir. "Önsezi", "Karar Verme", "Topsuz Alan", ve "Pozisyon Alma" özellikleri ister.

Her Zaman Geride kalır (Stays Back at All Times)

Defansif özellikleri iyi olan oyunculara kazandırılmalıdır. "Markaj", "Önsezi", "Pozisyon Alma" ve "Takım Oyunu" özellikleri ister. Oyuncu forvet koşularını neredeyse sıfıra indirir. Defans rollü oyuncular için uygundur. (Savaşçı Orta Saha vb.) Yalnız orta saha defans rollü oyuncuların "Teknik", "Pas" ve "Vizyon" özellikleri 13 ve yukarısında ise bu tercih oyuncunun iyi olan ikinci yönünü (hücum) oldukça kısıtlayacaktır. Bu durum sizi hücumlarda sıkıntıya sokabilir.

Boş Alanlara Hareketlenir (Moves Into Channels)

Takımınızda gol yükünü çekmesini beklediğiniz oyuncularınıza mutlaka kazandırmanız gereken bir özellik. Bizim spor programlarında forvetler için çok sık kullanırlar; "defansın dengesini bozan koşular", "Boş Koşular" diye tabir edilir. Forvetin gol pozisyonuna girmesi topsuz alan yeteneğine bağlıdır. Ne kadar yüksekse o kadar gol pozisyonuna girebilir. Sadece forvetler için düşünülmemeli tabiki. Örneğin ofansif orta saha bölgenizde oynayan oyuncunuza bu özelliği kazandırırsanız rakip sahada kendisine daha fazla boş alan yaratacaktır. Bu sayede forvetlerinize daha iyi destek olabilecektir. Topu yerde tutan ayağa oynayan tiki taka taktikler için çok önemli ve ideal bir görevdir. Bu özellik, duvar görevi gören pivotlar, defansif forvetler gibi mevkisinde sabit duran forvetler için uygun değildir.

Ofsayt Taktiğini Bozmayı Sever (Likes To Try To Beat Offside Trap)

Yine bir forvetin kalitesini ortaya koyan, maç kazandıran bir özellik. Hücum görevli forvet oyuncuları için olmazsa olmaz diyebiliriz. Destek görevli forvetler için pek önermiyorum zira gole en yakın oyunculara uygundur. "Önsezi", "Konsantrasyon", "Karar Verme", "Topsuz Alan", "Hız" ve "Hızlanma" ister. Rakip defans hattını önde kuruyorsa bu tercihe sahip oyuncu tam bir bela olur. Tabi aynı durum sizin defans hattınız içinde geçerlidir. Pas tercihi "Koşu Yoluna Pas Yap" olan takımlarda "Ofsayt Taktiğini Bozmayı Sever" tercihli bir forvet varsa, rakibin başı cidden beladadır.

Kaleye Sırtı Dönük Oynar (Plays With Back To Goal)

"Hedef Adam" (Pivot) yada "Komple Forvet" "Destek" görevi ile oynayan oyuncular için uygundur. Takım arkadaşlarına duvar olup aldığı pasları ayağında tutarak yine takım arkadaşlarına servis yapar. Ayrıca takım arkadaşının "Verkaç" özelliği varsa, duvar olur ve arkadaşıyla iyi bir işbirliğine girebilir. Rakip güçlü olan bu oyuncuyla ilgiliyken diğer hücum yapan oyuncularınız aralara kaçabilir. Bu tercihi üstlenecek oyuncuda "İlk Kontrol", "Güç" ve "Takım Oyunu" özellikleri aranır.

Top Almak İçin Defansa Kadar Gelir (Comes Deep To Get Ball)

Özellikle forvet mevkisi ile orta saha mevkisi arasında yani ofansif orta saha bölgesinde oyuncu bulundurmayan taktiklerde çok işlevseldir. Bu tercihe sahip oyuncu orta saha ile forvet arasındaki kanal görevini görecektir. Bu tercihli oyuncu takımın en uç oyuncusu olmamalıdır. Forvette oynasa dahi bir tane yanında uç forvet olmalıdır. Bu tercihe sahip oyuncunun amacı takımın pas trafiğine katılmak geri gelip orta saha da pas zenginliğine katkıda bulunmak, takımın hücumunu organize etmek ve forvetlere gol attırmaktır. "Topsuz Alan", "Karar Alma", "Pas" ve "İlk Kontrol" özellikleri aranır.

Verkaç Yapar (Plays One-Twos)

Kısa paslaşmalar, birbirine yakın dar alan dizilimleri hele de ileride destek görevli sırtı kaleye dönük güçlü bir forvet varsa verkaç özelliği bulunan oyuncular mükemmel görüntüler çıkaracaklardır. Tiki taka felsefesinin olmazsa olmaz tercihidir. Bu felsefede orta saha oyuncularının hepsi verkaç tercihli olmalıdır. Yine bu felsefede bekler içinde tercih edilmektedir. Verkaç doğru yapıldığında rakip defansı ekarte etmenizi sağlar. Verkaç sayesinde gerekli pozisyonları bulabilirsiniz. "İlk Kontrol", "Önsezi", "Vizyon", "Karar Verme", "Özel Yetenek", "Topsuz Alan", "Takım Oyunu", "Hız" ve "Hızlanma" ister. Sürekli yer değiştiren oyuncular için uygun, yer değiştirmeyen oyuncular için uygun değildir. Barcelona'nın bir zamanlar uyguladığı 4-6-0 taktiği bu düzende işledi. Herkes hücuma herkes defansa. İşte doğru verkaç örnekleri içeren bir video iyi seyirler,

Rakip Sahaya Geç Girer (Arrives Late İn Opponents Area)

"Uzaktan Şut" özelliği iyi olan "Mevkiden Bağımsız Oyna" oyuncu komutu olan orta sahalar için çok ideal bir tercihtir. "Rakip Sahaya Geç Girer" aslında çeviri hatası. Kastı şu "Rakip ceza sahasına girmez, yay ve gerisinde pusuda bekler". Bu tercih, takımı hücumdayken birebir destek değil de arkada topun olmadığı yerde kalıp, dönen toplarda vs. yay ve gerisinde boş pozisyonda kalmasına yarar. Defans görevli orta saha oyuncularından ziyade destek görevliler için daha uygundur. Gol beklediğiniz hücumculara bu özelliği kesinlikle kazandırmayın. Çünkü o oyuncular hücumda topun olmadığı yerde değil, olduğu yerde olmalıdırlar. Bu tercihle kendini unutturdu ve topu aldı. Takımın hücumlarını zenginleştirmesi için "Sezme", "Karar Verme", "Topsuz Alan", "Takım Oyunu", "İlk Kontrol" ve "Teknik" özellikleri öne çıkacak. Skor üretmesi içinde "Bitiricilik" ve "Teknik" özellikleri öne çıkacak. İşte bu tercihin ne işe yaradığını gösteren süper bir video;

Rakip Sahaya Girer (Gets Into Opposition Area)

Üstteki "Geç Girer"'in tam tersi. Tercih, rakip ceza sahasına girmeyi ve orayı karıştırmayı hedefler. İçeride ne kadar çok adamınız olursa o kadar çok gol atma olasılığınız olur. Hücum görevli orta sahalar ve kanatlar için uygun, savunma görevindekiler için uygun değildir. "Uygun Olduğunda Hücuma Çıkar" tercihi defans bölgesindeki oyuncular için geçerlidir. "Rakip Sahaya Girer" tercihi ise daha ofansif hücum bölgesindeki oyuncular için geçerlidir. Takımın uçtaki gol beklediğiniz oyuncularınıza kazandırılabilir.

Etiketler: