Teknik - Disiplin ve Savunma Antrenmanları

teknik disiplin savunma antrenmanları fm football manager Mevcut takımınızın bütçesi, oyuncuları ne olursa olsun taktiğinizi kafanızda oluşturun ya da bir kağıda yazın. Football Manager oyunları 2016 ve sonrasında artık aklınızdaki tüm taktiksel varyasyonlara cevap veriyor.
Bu hatırlatmayı yaptıktan sonra bu taktikleri takımınızın ne kadar iyi uygulayacağı, oyuncularınıza kazandırdığınız alışkanlıkların büyük etkisi olacaktır. Doğru tercih antrenmanları, vasat olan bir oyuncunun kendisini aşmasını, çok yüksek ortalama puan değerleri ile oynaması ve bonservis değer artışı ile takıma harika etkileri olur. Oyuncu tercihleri, taktiksel plan stratejiniz ve oyuncu rolleri ile yakından alakalıdır.

Teknik Antrenmanları

Zayıf Ayağı Güçlendirme Girişimi (Attempts to Develop Weaker Foot)

Oyuncunun zayıf olan ayağını güçlendirmeye çalışacağız. Bu yazıyı okuyan herkesin halı sahada vs. futbol oynamışlığı vardır. Sağ ayağı güçlü olan bir oyuncu sol ayağını aynı esneklikte kullanamaz. Bu antrenman ile oyuncu zayıf ayağına yönlendirilecektir. Antrenmanlarda hep ters ayağı ile şut, pas gibi hücumsal faaliyetleri yerine getirmeye çalışacaktır. Şimdi olaya Football Manager gözünden bakalım.
Resimde görüldüğü üzere herhangi bir ayağı zayıf olan rakibe karşı "Zayıf Ayağı Kullanmaya Zorla" rakip takım talimatını verdiğimiz zaman oyuncularımız rakibin zayıf olduğu ayağı kullanmasına zorlayacaktır. Dolayısıyla rakip oyuncunun performansı yarı yarıya düşecektir. Tabi aynı durum bizim oyuncularımız içinde geçerlidir. Hele FM17 ve yukarısındaki serilerde yapay zeka inanılmaz seviyelere ulaştı. Yani rakip menajerin gözünden kaçmayacaktır. Özellikle hücum yapacak oyuncularınızın ayaklarına dikkat edin çok zayıf ayağı olan oyuncunun diğer ayağını mutlaka antrenman edin.

Zayıf Ayağını Kullanmaktan Kaçınır (Avoids Using Weaker Foot)

Kaçınmakla göreceğiniz faydaları üstte belirttik. Oyuncunun ayağını geliştirdiniz ancak hala çok zayıfsa bu tercih kullanılabilir.

Uzun ve Yere Paralel Taçlar Atar

"Uzun Taç" özelliği gerektirir. Bunun yanı sıra oyuncu hızla gelip taç kullanacağı için dengesinin bozulmaması lazım yani denge ve güç özellikleri de olursa güzel olur. Bu özelliklere sahip bir oyuncunuz varsa tacı bu oyuncunuza kullandırın ve "Uzun Kullan" seçeneğini seçin içeriye de stoperlerinizi gönderirseniz korner-serbest vuruş gibi tehlikeler oluşturabilirsiniz. Dolayısıyla duran toptan gol bulma olasılığınız oldukça artar.

Topa Falso Verir

Tam bir 10 numara. Alex de Souza, Ronaldinho, Mesut Özil örnek verilebilir. Sadece "Özel Ders" yolu ile kazandırılabilir. Duran top kullanıcılarında (frikik, korner) ve orta yapması beklenen kanat ve bek oyuncuları için çok önemlidir. İyi derecede teknik ister.

Garanti Oynamayı Sever (Dwells On Ball)

Oyuncu riskli pası asla düşünmez. Risk gördüğü yerde topu saklar ve faul aut vs. olmasını sağlar. Yani garanti bir seçenek yoksa topu muhafazaya yönelir. "Oyunu Yavaşlatır" tercihi ile benzer görünse de farklıdır. Oyunu Yavaşlatır tercihinde takım arkadaşlarının daha iyi pozisyona geçmelerini bekleyip pasını atar. Bu tercihte ise oyuncunun pozisyonunundan ziyade topu attığı alanın risk teşkil edip etmediğine bakar. Tempolu taktikler için uygun bir tercih değildir.

Savunma Antrenmanları

Topa Yatarak Hamle Yapar (Dives Into Tackles)

Defansif orta sahalar için idealdir. Stoperler için ise risklidir. Kayarak müdahale etmeye çalışırken rakip oyuncular teknik yada hızlı ise ve mentalleri iyiyse kolaylıkla sıyrılabilir ve defansta ciddi boşluklara neden olabilirsiniz. İyi derecede top kapma, agresiflik önsezi ve karar verme gerektirir.

Topa Yatarak Hamle Yapmaz (Does Not Dive Into Tackles)

Önemli bir özelliktir. top kapma, agresiflik ve önsezi gibi özellikleri düşük defansif oyuncularınıza kazandırın. Top kapması düşük bir oyuncu topa hamle yaptığında rakip çalımı basar geçer. Oyuncu bu özelliği kazandığında hamle için atlamaz hemen. Topu kapmak için rakibinin karşısında ayakta kalır ve en uygun anı bekler. Böylece çalım yemez ve takımını zor duruma düşürmez.

Sıkı markaj yapar (Marks Opponent Tightly)

Sıkı markaj yapar tercihi oyuncunun markaj kalitesini çok üst seviyelere çıkarır. Ama bu markaj tercihi var diye doğru markajı yapacağı anlamına gelmez. Başlı başına bir rehber konusu. O yüzden mutlaka buradan inceleyin. Rakip forvet defanslarınızdan hızlı ise o oyuncuyu marke etmek çok zordur. Alanı marke etmek daha mantıklı olacaktır. (Alanı marke etmek için defans oyuncusuna savunma ya da sigorta rolü verilmelidir.) Adam adama markaj için defans oyuncunuz şayet rakibi kadar hızlıysa (pivot vs.) kesici rolü verin. Bu sayede alanını marke etmeyecek adamının peşinden koşacaktır. (Lugano örnek verilebilir.)

Disiplin Antrenmanları

Hakemlere itiraz eder (Argues With Officials)

Negatif bir özelliktir. Oyuncunun maç içerisinde hakemlere itiraz etmesine ve gereksiz yere kart görmesine sebep olur. Yüksek derecede "Agresiflik" ve "Kararlılık" ister. Ufakta olsa pozitif bir noktası ise, büyük maçlarda yani tansiyonu yüksek maçlarda bu tarz adamlar taraftar desteği ile beraber hakemi baskı altına alabilir. Sadece "Özel Ders" yöntemi ile öğrenilebilir.

Etiketler: