FM Taktik Rehberi

Okumuş olduğunuz bu makale tüm Football Manager serileri ile uyumludur. Bu makale oyunun her yıl çıkan serilerine göre güncellenmektedir.

Football Manager'de yeni bir takıma transfer olduğumuzda ve ya yeni bir kariyer açtığımızda biz menajerler ilk önceliğimiz maç sonuçlarıdır. Futbol dünyasında bu durum böyle. Teknik direktörün kovulma sebepleri %80 maç sonuçlarıdır. Kalan %20 yönetimle ilişkiniz, beklentileri karşılayamama vb. sebeplerdir. FM'de bu %20'lik dilimi herhangi bir bilgi sahibi olmayan herkes yönetebilir. Yönetimle ters düşmezseniz kovulmazsınız bu kadar basit. Ya maç sonuçları! Her menajer kazanmak ister. Kazanmanın yolu ise taktik yapmaktan ve doğru taktiği uygulamaktan geçer. Günümüz futbolunda; taktikler, istatistikler ve analizler konuşuyor artık. Fatih Terim tarzı devir artık futbolda geçerli değil.

Bu makalemizde taktik olayını daha iyi kavrayabilmemiz için yeni bir kariyer açıp rastgele takım seçerek taktik nasıl oluşturulur? sorusunun cevabını arayacağız. FM17 17.2 güncellemesinde turnuva/lig'e katılacak okurumuzun isteği üzerine Fransa'dan FC NantesFC Nantes takımı ile birlikte değerlendireceğiz.

  (Göster / Gizle)

Oyuncu İletişimi

Takım seçimini yaptıktan sonra karşımıza ilk çıkan ekran takım toplantıları ekranıdır. Yönetim toplantıları, personel toplantıları ve oyuncu toplantılarını es geçmemelisiniz. Burada özellikle 2 maç arasını hızlı geçmesi için genelde tatil yapan menajerler, oyuncu iletişimlerini kaçırıyorlar. Tatilden döndüğünüzde, bir oyuncu üzgün ve diğer tüm oyuncular üzgün oyuncuyu destekler vaziyette karşılaşabiliyoruz. İşte bu durum taktikle yakından ilgilidir. Mükemmel bir taktiğiniz olsa da mutsuz ve moralsiz oyuncular kötü sonuçlar ile kötü sonuçlar alacaksınız. Detaylı moral rehberi →.

Dizilim ve Oyun Anlayışı

Mevcut oyuncuları, oynayabilecekleri en iyi pozisyona ve role göre dizilimi yapın. Görevleri de oyuncunun en uygun olduğu göreve verin. Görev sayılarına bakmayın bu aşamada konumuz değil. Hücum, savunma ve destek görevlerinin sayıları rakip takım analizinde işleyeceğiz. İdeal dizilimi yaptıktan sonra yedeklere bakıyoruz. İlk iş fazlalıklardan kurtulun. Fazlalıkları yedek takımlara gönderin ki bir sonraki aşama olan takım analizi ekranı doğru veriler versin. Takımınızda forma giyecek kalitesi bulunmayan oyuncuları gönderin. Ya kendiniz ya da personel aracılığıyla. İlk sezon mecbursanız en fazla 1 yada 2 transfer yapıp, mevcut oyuncularınız ile oynayın. 22+0 kadro düzenini öneriyoruz.

Bu dizilimi kafama göre belirlemedim. Takımın oyuncu yapısına göre en uygun dizilim bu şekilde oldu. Dar alan dizilimi olduğu için taktiğimizin geri kalan kısmını dar alan mantığı üzerine inşa edeceğiz. Dizilimde kaleci harici; 4 Hücumcu, 2 Destek ve 4 Savunma görevi verilen oyuncu var. Savunmayı da hücumu da eşit düşünen bir anlayış çıktı. Bu yüzden "Oyun Anlayışı" olarak "Standart" ve ya "Kontrollü" oyun anlayışı ile başlayabiliriz.

Akıcılık

Dizilimi belirleyip yan resimdeki gibi kendi taktiğinizi kafanızda ya da kağıtta şekillendirmeniz için rol ve görevlerin neler yapıp neler yapmayacağını bilmemiz gerekir. Aksi taktirde verdiğiniz tüm komutlar sallama olur, taktik yapamazsınız. Bilmediğiniz rol ve görevler için ilgili kategoriye bakabilirsiniz.

Dizilim ile rol/görev dağılımı; "takım şekillerinden" ("Çok Katı", "Katı", "Dengeli", "Akıcı" ve ya "Çok Akıcı") hangisini seçeceğimiz konusunda en belirleyici faktör olacaktır.

FC Nantes takımının yanda resimde görünen dizilimine ve görevlere göre "Akıcı" takım şeklini seçebiliriz. Neden?

Taktik Anlayışı

En uygun dizilimi verdik. En uygun rol/görevleri verdik. Taktik yapma sürecimizin %25'ini tamamladık diyebiliriz. Şimdi yaptığımız taktiği kulübün durumu ve mevcut beklentilere göre düzenlemeliyiz.

Takım Talimatları

İpucu: Burada yapacağımız seçimleri rakip takıma göre değil kendi dizilim ve oyun anlayışımıza göre yapmamız gerekiyor.

Takım talimatlarını dizilime göre vermek çok önemlidir. Doğru talimatları vermek size birçok maç kazandıracaktır. En doğru talimatları verebilmek için takım talimatlarının ne anlama geldiğini çok iyi bilmelisiniz. Bu bilgileri de takımı mevcut ligde bulunan diğer takımlar ile kıyaslayın. İyi ve kötü yanlarını yorumlayıp talimatları verin.

Takım talimatları çok görecelidir. Mevcut dizilime göre, rakip taktiğine göre ve oyun içerisindeki duruma göre yapılandırılır. Biz, maç yapmayacağımız için şu an mevcut dizilime göre takımın iyi ve kötü yanlarını yorumlayıp uygun takım talimatlarını verdik. Rakip taktiğine göre talimat vermek için burayı inceleyebilirsiniz. Yukarıda takımımıza en uygun dizilimi yaptığımızda, ortaya dar alan dizilimi çıktı. Şimdi bu doğrultuda takım talimatları belirleyeceğiz.

Bu talimatları örnek takımımız için verdik. Rehber niteliğini taşıması için tüm varyasyonları nedenleriyle birlikte altta açıklayacağız.
Dizilim Sonrası Verilecek Takım Talimatları; Kadro Analizi Yapıldıktan Sonra Verilecek Takım Talimatları; Rol/Görev Analizi yapıldıktan sonra verilecek takım talimatları;

Kadro Analizi

Kadro analizi takım talimatları aşamasında nasıl bir taktik ile oynatmamız gerektiği hususunda bize bilgiler verecektir. Bulunduğumuz lige göre kadromuzun özelliklerini kıyaslamamız gerekiyor. "Takım Raporu" \ "Kıyasla" \ "Tüm Mevkiler" ekranına gidin. Burada ligde diğer takımlara oranla takımınızın güçlü ve güçsüz yönlerini görebilirsiniz. Buradaki bilgiler as takımınızdaki oyunculara göre belirlenir. Önemli olduğu için tekrarlıyorum kullanmayacağınız oyuncuları as takımda tutmayın.

Tüm Mevkiler

Takımınızın ligdeki eksi ve artı yönlerini genel olarak gösteren sekme;

Savunma

Orta Saha

Örnek takımımızda orta saha ve defans bilgilerine dayanarak defans oyuncularının "oyuncu özel talimatlarını" takım talimatından sonra bir tık geri orta saha oyuncularının ise bir tık ileri alabiliriz.

Hücum

Takım analizi sonrası mevcut lig için kanaat getirdiğim takım dizilimi

Rol/Görev Analizine Göre Verilecek Takım Talimatları

Takımın Paslaşma Şekli (Oyun Kurma Şekli) (Defanstan)

Dizilimde verdiğiniz rolleri buradan analiz edin. Analiz ettikten sonra bu analizleri takım talimatına nasıl aktaracağınızı buradan inceleyebilirsiniz.

Hücum (3. Bölge Talimatları)

Dizilimde verdiğiniz rolleri buradan analiz edin. Analiz ettikten sonra bu analizleri takım talimatına nasıl aktaracağınızı buradan inceleyebilirsiniz.

Mevkiden Bağımsız Hareket Etme Talimatı

Bu talimat oyuncu rollerinin takım akıcılığı ile olan uyumunun sonucunda belirlenir. Bu talimatı belirlerken; takım akıcılık şekli ve oyuncu rol/görevlerinde bulunan "Mevkiden Bağımsız Hareket Et" özel talimatı karar vermemize yardımcı olacaktır. Örneğin 6 oyuncuda mevkiden bağımsız oyna talimatı var ve akıcı bir takım talimatı var. O halde "Mevkiden Bağımsız Oyna Komutu" vermek mantıklı olacaktır.

Son Sözler

Rollere uygun oyun içi tercihleri kazandırmayı ihmal etmeyin çok önemli. Taktik oluşturma aşamasının %40'ını tamamladık. %20'si ise oyuncuları yeni taktiğe alışmalarını ve maç kondisyonu kazanmalarını sağlamak. Kalan %40 için rakip takımı ne kadar analiz edersek %100'e o kadar yaklaşmış olacağız. Bu makaleyi tam anlamıyla uygulamanız %100 başarıyı yakalamanız anlamına gelir.
Bizi sosyal medya üzerinden takip edin, bol şans.

Etiketler: