Usta Bir Taktisyen Olabilirsin!

Hazır taktik kullanmak ile maç günü tatile çıkmanın hiç bir farkı yoktur. Football Manager öyle bir simülasyon ki; kendi futbol anlayışınızı takımın bütçesi ne olursa olsun sahaya yansıtma fırsatını fanatiklerine sunan bir oyun değil futbol simülasyonudur. Amacımız bu makaleyi okuyup uygulamaya geçirdikten sonra kendinizi José Mourinho veya Pep Guardiola gibi mükemmel bir menajer hissetmenizi sağlamaktır. Oldukça açık ve basit bir şekilde madde madde örnekler ile FM'deki taktik mantığını anlamaya ve anlatmaya çalışacağız.
  (Göster / Gizle)

Taktik Anlayışı Oluşturma

Her şeyden önce sizin takımınızı analiz edip taktik anlayışınızı kafanızda veya kağıtta kurmanız gerekir. Takımınız nasıl atak yapacak? Nasıl savunma yapacak? bunları belirlemelisiniz. FM'de taktik anlayışının takımların finansıyla ve oyuncu yapısıyla yakından uzaktan bir alakası yoktur. Mesela taktik anlayışınızda orta sahada bir adet "oyun kurucu" rolü düşünüyorsunuz. Şayet bu role uygun bir oyuncu elinizde yoksa transfer edeceksiniz. Bu oyun kurucuyu bedavaya mı yoksa 100MN€ bonservis bedeli ile Mesut Özil'i mi aldığınızın hiç bir önemi yoktur. Her halükarda elinizde bir tane oyun kurucu olacaktır. İki türlüde taktiğiniz işlemiş olacaktır.

Oyuncu Rolleri

Takımın nasıl atak ve hücum yapacağını roller belirler. Bu yüzden oyuncularınıza verdiğiniz rollerin ne yapıp ne yapamadığını iyi bilmeniz gerekir. Bu sayede takım taktiğine daha hakim olabilir ve rakibe göre çözümler üretebilirsiniz. Örneğin rakip iki tane güçlü defansif özellikleri olan önlibero ile oynuyor. Siz de bu önliberolara karşı iç forvet rolünü kullanıyorsanız baltayı taşa vurdunuz demektir. Çünkü iç forvet rolü bu önliberoların üzerine top sürecektir. Eğer siz iç forvet rolünün nasıl bir oyun tarzında oynadığını bilmezseniz doğru taktikler üretemezsiniz. Örnekler çoğaltılabilir lakin anlatmak istenilen anlaşılmıştır.

Rol ve Görevlerin Dizilim ile İlişkisi

Rol ve dizilimin birbiri ile olan ilişkisini anlayabilmemiz için her rol hakkında bilgi sahibi olmamız gerekir. Bu yüzden tüm rollerin linklerini paylaşıyorum. Bu sayede roller hakkında daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.
Rollerin ne yapıp ne yapamayacaklarını anladıktan sonra şimdi bu rollerin dizilim ile olan ilişkisini anlayabiliriz. Alttaki tablodaki bilgiler ile mevki ve rollerin aslında iç içe olduğunu görebilirsiniz. Tablodan sonra madde madde örneklerle çok daha rahat anlayacaksınız.
%100 Golcü Yaratıcı Forvet Fırsatçı Golcü Raumdeuter Gizli Forvet
%50 Golcü %50 Asistçi Yardımcı Forvet Hedef Adam Sahte Forvet Defansif Forvet
İç Forvet Ofansif Orta Saha On Numara Kanat
%100 Golcü %100 Asistçi Tam Forvet
%100 Asistçi Kanat Ofansif Oyun Kurucu Enganche Kanat Oyun Kurucu
Çok Yönlü İki Yönlü Orta Saha Gezgin Oyun Kurucu Regista Gezgin Oyun Kurucu
%100 Pasör Ofansif Oyun Kurucu Hedef Kanat Oyuncusu
Top Kapma veya Savunma Savaşçı Orta Saha Savaşçı Orta Saha Defansif Orta Saha
Tabloda bildirilen % oranlarını oyuncu özel talimatları ve akıcılık ayarları ile aşağı ya da yukarı çekmek sizin elinizdedir. Şöyle ki;

Oyuncu Görevleri

Oyuncularınıza vereceğiniz rollerin sınırlarını rollere verilen görevler belirler. Bu görevlerin detaylarını rol rehberlerinde bulabilirsiniz. Görevleri verirken önünüzdeki maça vereceğiniz takım talimatlarına uygun olması çok önemlidir. Örneğin kontra bir anlayış ile oynayacaksanız 2 maksimum 3 hücum görevli oyuncu kullanın. Çünkü kontra mantalitesi takım olarak topun arkasına geçmek ve rakip yüklenirken kazanılan toplarla 2-4 oyuncuyla gol aramak demektir. Hücum görevi verdiğiniz oyuncu, gol için mevkisini terk etmeye hep yatkın olacaktır. Defans görevli golden ziyade kendisine verilen rolü defansif anlamda kullanmaya çalışacak oyuncudur. Mevkisini terk etmeme vb. Destek görevli oyuncu ise ikisini dengelemeye çalışacaktır.
Not: Oyuncu rolleri ve görevleri mutlaka takım talimatları ile uyumlu olmalıdır. Defansif takım talimatında 5 hücumcu ile oynamak ve ya hücum anlayışında 2 hücum görevli oyuncuyla oynamak gibi hatalara düşmemek taktiğinizi daha işler kılacaktır.

Dizilim

Oyunculara uygun rollere göre mevcut kafanızda oluşturduğunuz dizilimi yapın. Zamanla takım dizilime ve takım talimatlarına alışacaktır. Ancak takımın dizilime alışmasını beklemeden her maça özel ana dizilim, rol, görevler ve takım talimatlarında radikal değişiklikler yapmaktan çekinmeyin. Rakip takımın gücüne göre bu değişiklikler size ekstra puanlar kazandıracaktır. Dizilim avantaj ve dezavantajlarını öğrenmek için size rehber olacak bu yazımızı mutlaka inceleyin.

İpuçları

Gerçekçi Hedefler Taktiğin Başarı Oranını Artırır

Aldığınız kulüpte hemen hayal kurmaya başlamayın her şey zamanla olacaktır. İlk hedefiniz medya tahmini ve minimum kulüp beklentilerini karşılamak olmalı. Örneğin Türkiye 2. ligi medya tahmini 17. olarak gösterilen takımı alıp zirveye oynatmaya kalkmayın. Haddinizi bilin. Önce ilk 10'a girmeyi hedef olarak belirleyin. Şayet ilk 3'e girmeyi düşünüp hep atak oynatırsanız sonuç muhakkak hüsran olacak ve takımın taktik anlayışının yanlış olduğunu düşünmeye başlayacaksınız. Halbuki aldığınız kötü sonuçların taktikle bir ilgisi yok, size karşı favori olan takıma hücum çıkarsanız yenilirsiniz.
Kesinlikle takımın ana dizilimi olsun. Rakibin durumuna göre tabi ki değiştireceksiniz ama daha hiç maç yapmadan ana dizilimi ve rolleri belirleyin. Sonra transfere başlayın.

Etiketler: