Duran Toplar

Duran toplar, birçok menajer tarafından taktik oluşturulurken gözardı edilebilir, ancak ölü toplardan gelen goller, birçok maçın kaderini değiştirebilir. Bu yüzden Taktik sekmesinin Duran Toplar bölümünde biraz vakit geçirmek, sezon boyunca size pek çok maç kazandırabilir. "Taktikler" → "Duran Top Kullanıcıları" ekranında duran topları kimin veya kimlerin kullanacağını seçmemiz gerekir. Sıralamayı yaparken dikkat etmemiz gereken noktalara rehberin ilerleyen bölümlerinde değineceğiz.
Duran top kullanıcıları tercihinin yapıldığı ekran
  (Göster / Gizle)

Köşe Vuruşları (Kornerler)

Korner Kullanıcıları

Eğer iyi bir korner kullanıcı varsa uzak direğe kullanılan kornerler etkili olacaktır (Korner atışı 14 ve üzeri). Ama çok iyi bir korner kullanıcı yoksa yakın direğe topu çıkarmak daha iyi bir tercih olabilir. Altı pas alanı veya penaltı noktası hedef alındıysa, kalecinin topu tutma veya yumruklama ihtimali yüksektir. Ama aşağıda açıklandığı gibi kaleciyi zorlayacak bir oyuncu ayarlandıysa, başarılı olma ihtimali var. Kısa kornerler, eğer hava hakimiyeti yüksek çok oyuncunuz yoksa sizin için en faydalı olacak seçenek. Topu alan oyuncu hemen daha uygun bir pozisyondaki oyuncuya pas atabilir veya fırsat bulursa şut çekerek tehlike yaratabilir.

Oyuncu Yerleşimi

Oyuncu yerleşimi, köşe atışının hedefine göre yapılmalıdır. Örneğin kornerleri uzak direğe açıyorsanız, oyuncu talimatlarında uzun boylu oyuncunuzu uzak direğe yollamanız mantıklı olacaktır. Köşe atışının hedefi ne olursa olsun bir uzun boylu oyuncu kalecinin rahat hareket etmesini engellemelidir. (kaleciyi engelle komutu) Bu sayede kalecinin alan hakimiyetini azaltabiliriz. Köşe atışlarında dikkat edilmesi gereken; oyuncu yerleşimi yaparken oyuncu yeteneklerini ve oyuncu direktiflerini gözden geçirmek. Korner hedefinizle oyuncu diziliminin de birbirine uyması gerekiyor.

Hücum Serbest Atışlar

Direkt Serbest Vuruş (Freekick) Kullanıcıları

Aranan en önemli oyuncu özellikleri:

Oyun İçi Tercihleri

Serbest Vuruşun Atılacağı Nokta (Hedefi)

Kaleye yakın mesafeli serbest atışlarda genellikle frikik kullanan oyuncu topu doğrudan kaleye vurur. Kaleye uzak pozisyonlarda ise, "Karışık", "Kısa", "Uzun", "Yakın Direk", "Merkeze Ortala", "Uzak Direk" ve "En İyi Kafa Vurana" olmak üzere 7 adet tercih bulunuyor. Aslında bu seçeneklerden birisini seçmek hayalcilik olur. Futbolcu hep "kısa" kullanmaz yada hep "Uzak Direğe" atmaz. Oyun neyi gerektiriyorsa onu yapar. Bu yüzden "Karışık" seçimini kullanmanızı tavsiye ediyorum. Ek olarak hava hakimiyeti kötü olan oyunculardan bir ya da daha fazlasını "barajı boz" talimatıyla baraja yollayabilirsiniz. Tüm bu varyasyonların başarıya ulaşabilmesi için en kilit nokta serbest vuruşu kullanan oyuncunun "Serbest Vuruş Kullanma" özelliğidir.

Serbest Vuruşların (Frikik) Gol Olma İhtimali Neye Bağlıdır?

Önem sırasına göre;
  1. Bitiricilik: Topun kaleyi tutma olasılığını belirler
  2. Serbest vuruş kullanma özelliği: Duran top kullanma yeteneğini belirler
  3. Serbest vuruşları sert kullanır: Topu kaleye hızlı atabilme kabiliyetidir.
  4. "Uzak mesafeli serbest vuruşlarda kaleyi yoklar" tercihine sahip oyuncu hemen hemen her yerden kaleyi yoklayacaktır. Eğer frikik oyuncunuzda bu özellik varsa mutlaka "Mesafe tanımaksızın şut çeker" özelliği kazandırın ki şutlar ziyan olmasın.
Hem köşe vuruşları hemde serbest vuruşlarda en az 2 oyuncuya "gerekirse geride dur" talimatı verin. Sonra kötü süprizlerle karşılaşmayın ☻

Taç

Sağ kanadı sağ, sol kanadı sol bekler kullanır. Sol bek oyuncusunun veya forvet veya ortasaha oyuncusunun uzun taç özelliğinin iyi olmasının hiçbir önemi yoktur. Tüm taçları kanadının beki kullanır. Aranan Özellikler: En önemlisi "Uzun Taç" özelliği, "Denge" ve "Güç" de faydalı olan diğer özellikler.

Oyun Tercihleri

Uzun Taçlarla Kontraatak Başlatır", "Uzun ve Yere Paralel Taçlar Atar" oyun tercihlerine sahip olması faydalıdır. Seçimi taktik anlayışınıza göre yapmalısınız.

Taç - Hedef Neresi?

Yukarıda belirtilen özellikleri iyi olan bir oyuncunuz varsa, taç atışlarını uzun kullandırmanız iyi olacaktır. Aksi takdirde kısa veya çabuk kullandırmanız daha iyi olacaktır.

Penaltılar

  1. Penaltı Kullanma
  2. Bitiricilik
  3. Soğukkanlılık
  4. Konsantrasyon
  5. Karar Verme
Penaltı atıcısının teknik ve zihinsel özellikleri iyi olmalıdır.

Defansif Duran Toplar

Ofansif duran toplarda olduğu gibi defansif köşe vuruşlarında ve defansif serbest vuruşlarda da oyuncu yerleştirmeye özen göstermek önemlidir.

Defansif Köşe Vuruşları

Oyuncularınızdan uzun boylu olan ve hava hakimiyeti yüksek olanlara Uzun Adam Tut talimatı verilebilir. Aynı şekilde hava hakimiyeti düşük oyunculara da kısa adamı tut talimatı verebilirsiniz.

Ek olarak, yakın direği ve uzak direği tutmaları için birer adam görevlendirmek de doğru olacaktır. Görevlendirilen bu futbolcuların, markaj özelliği düşük oyunculardan seçilmesi mantıklıdır. Bir ya da daha fazla oyuncuyu da ceza sahasını alan olarak savun talimatıyla görevlendirebilirsiniz. Böylece kısa mesafeden çekilecek şutları engelleyebilir, kaleciye yardımcı olabilirsiniz. Yine bir ya da daha fazla oyuncuyu "alanın kenarı" talimatıyla ceza sahası çevresini savunmaya gönderip uzaktan şutlara engel olabilirsiniz.

Defansif Serbest Vuruşlar

Serbest vuruşlar da köşe vuruşlarına benzer şekilde savunulabilir, sadece daha az markaj seçeneği mevcut olacak ve bazı oyuncularınıza baraj kurma görevi vereceksiniz. 4 civarı futbolcuyla bir baraj oluşturmanız yeterli olacaktır. Bu oyuncuların hava topları yeteneği ve Cesaret özelliği yüksek olursa faydalı olacaktır.

Etiketler: