Genç Yetenekleri Geliştirme ve Yetiştirme Rehberi

genç yetenekleri geliştirme ve yetiştirme rehberi fm football manager Geliştirmeden önce oyuncunun yetenek yani ingilizce adıyla wonderkid olduğunu nasıl anlarız? potansiyelli genç oyuncular nasıl bulunur? neye göre transfer edilir? burada inceledik. O rehberimizi incelediğinizi varsayıp devam ediyorum. Bu konuyu özet bir şekilde önce video şeklinde izleyelim. Daha sonra ayrıntılara geçelim.

  (Göster / Gizle)

Oyuncunun potansiyeli

Potansiyeli olmayan oyuncu gelişmeyecektir. Hiç uğraşmayın. En az 3 ile 5 yıldız arasında potansiyeli olmalıdır. Yetenek ile potansiyel yıldızlarına dikkat ediniz. Yeteneği ile potansiyel yıldızı aynı ise ve 23 yaşını geçmiş ise o oyuncu tam potansiyeline erişmiştir. Daha gelişme göstermez.

Oyuncunun Kişiliği

Evet oyuncu gelişebilmesi için potansiyelinin olması gerekir. Ancak bu potansiyele erişebilecek kişilikte olması gerekir. Hemen örneklendirelim;
PROFESYONELLİK, AZİM ve HIRS gibi kişisel özellikler çok önemlidir. (Hayatın her alanında olduğu gibi)
Aşağıdaki kişiliklerden birine sahip olan oyuncu mutlaka potansiyeline erişecektir.
Örnek Teşkil Eden Mükemmelliyetçi Kararlı Örnek Profesyonel
Profesyonel Oldukça Profesyonel Heyecanlı Çok Azimli
Azimli Oldukça Hırslı Çalışkan Kararlı
Oldukça Azimli Demir İradeli Doğuştan Lider Lider
Oyuncu mutlaka bu özelliklerden birine sahip olmalıdır.

Tecrübeli Oyuncudan Alınan Özel Ders

Kulübünüzde 24 yaşından büyük oyuncuları aynı mevkide oynayan genç oyunculara özel ders verdirin. İhmal etmeyin. Çok etkili bir yöntem. Ancak ders veren oyuncu yukarıdaki kişiliklerden birine sahip olmalıdır. Aksi taktirde zaman kaybı olacaktır.

Antrenörler - Oyuncunun Antrenman Memnuniyeti ve Tesisler

Koçlar

Oyuncu gelişiminde pay sahibidirler. Takımınıza yüksek yıldızlı antrenörler kazandırmak için buradan "teknik heyet filtresi" indirebilirsiniz. Bu sayede takımınıza uygun en iyi antrenörleri kazandırabilirsiniz. "Gençlerle çalışma" ve "Adam yönetimi" özelliklerinin de iyi olması gerekmektedir. Her antrenörün iş yükü "hafif" olmalıdır. Ancak paranız yoksa bir koça mecburen birden fazla görev verebilirsiniz. Önemli olan iş yükü yüksek olsa bile her bölüm için antrenman yaptırmanızdır. Yani güç yaptırıp taktiği boş bırakmayın.

Antrenman

Oyuncuyu doğru yönlendirmelisiniz. Oyuncu 24 yaşına kadar gelişir. Bu yüzden 17'den itibaren as takım antrenmanlara çıkarın ve as takımda oynatın. 24'ten sonra oyuncu tecrübe kazandığı için taktiksel özellikleri gelişme gösterir (önsezi, soğukkanlılık, konsantrasyon, karar alma ve takım oyunu vb.) 28-29'dan sonra ise fiziksel özellikleri düşüşe geçer. Taktiğinize göre ekstra antrenman ve oyun anlayışını geliştime (oyun içi tercihleri) antrenmanları yaptırın.
Bek oyuncusu: 1.72 cm boyunda. Bu oyuncuya kafa vuruşu ve zıplama özelliği kazandırmak. Onun gelişimini engeller.
Antrenman hazırlanırken yapılması gerekenler listesi:
  1. Oyuncuların her birine ayrı antrenman programı yapmak gerekiyorsa üşenmeden yapmak.
  2. En faydalı antrenman kategorisinin taktik olduğunu bilmek ve özellikle taktik koçunun gençlerle çalışma, kararlılık ve adam yönetimi özelliklerinin yüksek olmasına dikkat etmek.
  3. Antrenman ağırlığını oyuncuların tepkilerine göre ayarlamak. Antrenman programından mutsuz olan oyuncu daha geç geliştirir kendini. Bu madde ile ilgili bir rehberimiz mevcut buradan inceleyiniz.
  4. Antrenman yoğunluk seviyesi ne kadar yüksek olursa oyuncuların gelişimi o kadar iyi olur. Ancak dikkat edin bu durum sakatlık problemleri çıkarabilir.

Antrenman Tesisleri

Oyuncu gelişiminde çok önemlidir. Yönetimden her fırsatta antrenman tesislerini geliştirmesini talep edin.

As Takımdaki! Maç Tecrübesi

Antrenmanlardan çok daha önemli bir faktör, fakat çok daha basit gelişmesini beklediğiniz oyuncuyu maç oynatın.
Antrenmanlarınız oyuncularınızı nasıl geliştirmek istediğinizi belirler, maç tecrübesiyse oyuncularınızın gelişip gelişmeyeceğini.
Tüm bu anlatıklarımız bir yana maç tecrübesi bir yana. Size tavsiyem as takımda 22+0 kadro düzeni. Yani as kadroda iki 11. İlk 11 as ikinci 11 komple genç regen oyunculardan oluşmalıdır. Ne pahasına olursa olsun bu oyunculara şans verin.
Geliştirilen genç oyuncu AS TAKIMDA yılda en az 20-25 maç yapmalıdır.
Tabi bu maç sayısını oturup kaç maç yaptı diye sayamayacağımız için siz %90 maç kondisyonu altına düşürmeyin. Oyuncu sezon boyunca as takımda %90 maç kondisyonu altına düşmemişse en az 20 maç yapmış demektir.
Görüldüğü gibi 2 sakat oyuncu hariç 22 oyuncumuzun da maç kondisyonu %95'in üzerinde.
Genç oyuncu sadece as takımda gelişir. Yedek, 21 yaş altı, 18 yaş altı takımı ile çıktıkları maçlarda hiçbir şekilde gelişemezler.

Sakatlanma Problemi

Oyuncunun sakatlık problemi olması gelişimini etkileyen en büyük faktörlerin başında yer alır. Bu konuyla ilgili makalemizi inceleyebilirsiniz.

Örnekler

Yukarıda oyuncu yetiştirme şartlarını 6 madde halinde verdik. Şimdi bu rehberi uygulayıp kazanılan ve kaybedilenleri aşağıda örneklerde görebilirsiniz. Geliştirme örneklerine geçmeden önce takımınızı finans ve kupa başarısı olarak +PSG - Paris Saint-Germain, +Real Madrid C.F.+Manchester United gibi takımlarla yarıştırmak istiyorsanız gençler çok önemlidir. Takımınızı Porto takımı gibi 80 - 90MN € değerlere satan bir oyuncu fabrikası yapın.

1. Örnek


  1. Oyuncu potansiyeli: Medya gözünde "Geleceği Parlak Santrafor" olarak görünüyor.
  2. Oyuncu Kişiliği: "Azimli" bir kişiliğe sahip
  3. As takımdaki maç tecrübesi: Oyuncu 16 yaşında iken ilk onbir başladı. 16 - 23 yaş arası yılda ortalama 21 maçta boy gösterdi.
Henüz 16 yaşında, ilk sezonlarında 6,70 ortalama ile kötü bir performans göstermiş olmasına rağmen sabrettik. Gelişeceğine inandığınız oyuncu kötü oynuyor diye as takımdan kesmeyin. As takımda yılda en az 20 maça çıkmayan oyuncu GE-Lİ-ŞE-MEZ. Potansiyeline erişemez.

2. Örnek

Oyuncunun transfer edildiği ilk gün profili
Oyuncunun satıldığı günkü profili
Oyuncunun as takımda forma giymesi çok ama çok önemlidir.
Henüz 17 yaşında transfer ettiğimiz, yine 17 yaşında as takıma monte ettiğimiz oyuncumuzu 5 sene içerisinde henüz 20 - 22 yaş arasında İngiltere milli takımına kadar yükselttik. Oyuncu potansiyeline tam manasıyla yetişti. Yüksek bir meblağ ile satıldı.

3. Örnek

  1. Oyuncu potansiyeli: Gözlemcinin 3,5 yıldız verdiği oyuncu geleceğin yıldız adaylarından.
  2. Oyuncu Kişiliği: "Kararlı" bir kişiliğe sahip.
  3. As takımdaki maç tecrübesi: Yılda 26 Maç
Oyuncunun transfer edildiği ve kulüpten içeri ilk girdiği profili
Kulübümüzdeki 2 yıl 26 maç ortalaması ile müthiş bir patlama yaşayan oyuncuyu sadece 2 yılda potansiyeline eriştirdik.

4. Örnek

Regen Oyuncumuzun kulübümüzden içeri girdiği ilk gün profili
  1. Oyuncu potansiyeli: Oyuncumuz 3,5 yıldız gözlemci tavsiyesi var. Yani oyuncu potansiyelli bir oyuncu.
  2. Oyuncu Kişiliği: Oldukça Azimli
  3. As takımdaki maç tecrübesi:
Oyuncu PSG'ye satıldığı tarihteki profili
Regen oyuncu iki sezonda yaptığı müthiş çıkış ile PSG'nin dikkatini çekti ve daha gelişimini tamamlamadan yüksek bir meblağ ile satıldı.

5. Örnek

Regen Oyuncumuzun kulübümüzden içeri girdiği ilk gün profili
  1. Oyuncu potansiyeli: 3 Yıldız ile gösterilen oyuncu iyi bir oyuncu olma potansiyeline sahip
  2. Oyuncu Kişiliği: Oldukça Hırslı
  3. As takımdaki maç tecrübesi: Takımımızda 1 sezon forma giydi ve tam 24 maç ilk 11 çıktı.
Oyuncunun West Brom takımına transfer olduğu gün
Regen oyuncumuzu potansiyeline eriştirdik, Fildişi Sahilleri milli takımına yükselttik ve sattık. Potansiyeline erişmiş bir futbolcuyu kulüpte tutmanın pek bir anlamı yok. Tabi oyuncu dünya yıldızı değilse.
Anı sanı duyulmamış bir futbolcuyu Premier Lig'de oynayabilecek kaliteye yükseltebilir ve yüksek meblağlara satabilirsiniz.

Etiketler: